In deze leeswijzer beschrijven we voor u de opbouw van de Programmabegroting 2025 (inclusief de meerjarenramingen 2026-2028). Het Besluit begroten en verantwoorden provincies en gemeenten (BBV) schrijft de gemeente een indeling van de programmabegroting voor.
Uitgangspunten begroting
De uitgangspunten van het coalitieakkoord 2022-2026 "Fûnemint foar moarn" zijn leidend voor de beleidsdoelstellingen in de vijf beleidsprogramma's in de programmabegroting 2025. De financiële consequenties van de gehonoreerde aanmeldingen bij de perspectiefnota 2025 zijn meegenomen in de financiële begroting.
Opbouw begroting
De opbouw van de programma’s 1 t/m 5 in deze begroting 2025 is conform voorgaande jaren:
- hoofddoelstelling programma (missie)
- actuele context en ontwikkelingen
- wat willen we bereiken en wat gaan we daarvoor doen (doelstellingen, SDG's, resultaten en concrete acties)
- verbonden partijen
- wat mag het kosten
- kaderstellende beleidsstukken
Het onderdeel beleidsindicatoren presenteren we in een afzonderlijke bijlage. De rubricering van de beleidsindicatoren is per programma. Deze informatie is ook te verkrijgen via de site waarstaatjegemeente.nl .
Een andere dwarsdoorsnede van de begroting 2025 is weergegeven in de (verplichte) paragrafen. In de financiële begroting wordt ingegaan op de financiële situatie van de gemeente en wordt de opbouw van het financieel meerjarenperspectief weergegeven. De opbouw van het hoofdstuk is gelijk aan andere jaren.
De kerngegevens van onze gemeente, onderverdeeld in sociale, fysieke en financiële structuur zijn opgenomen voor in deze begroting.
Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zijn 17 wereldwijde doelen opgesteld door de Verenigde Naties om tegen 2030 een duurzamere en rechtvaardigere wereld te creëren. In deze begroting zijn conform de begroting 2024 de SDG’s gekoppeld aan de doelstellingen. Dit is van belang, aangezien ze niet alleen bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van de inwoners, maar ook aan het bevorderen van sociale stabiliteit, economische groei en duurzaamheid op lokaal niveau. Hierdoor wordt er op een laagdrempelige manier inzicht gegeven in de integrale afwegingen aangaande de verschillende (beleids)doelstellingen.