Algemeen

Voorwoord

Voor u ligt de begroting van gemeente De Fryske Marren voor het jaar 2025 en de meerjarenraming voor de jaren 2026 tot en met 2028.

Het opstellen van een begroting vraagt om een zorgvuldige aanpak. Tijdens de looptijd van dit proces kunnen er op landelijk en lokaal niveau ontwikkelingen plaatsvinden die direct of indirect invloed hebben op de begroting. Een voorbeeld is de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord 2024. De financiële consequenties van Prinsjesdag zijn niet verwerkt in deze begroting.

Onduidelijkheid over geld Rijk
Ondanks de presentatie van het hoofdlijnenakkoord en het schrappen van de opschalingskorting vanaf 2026 blijft de forse terugval in financiële middelen vanuit het provinciefonds vanaf 2026 bestaan. Hierdoor zijn de taken en middelen niet in balans. Dit geldt ook voor onze gemeente.

Totstandkoming begroting
Bij de perspectiefnota 2025 heeft de afweging plaatsgevonden van de beleidsvoorstellen voor 2025 en verder. De financiële vertaling van de perspectiefnota 2025 treft u aan in deze begroting. Ook de financiële gevolgen van de meicirculaire 2024 zijn verwerkt in deze begroting.

Jeugdzorg
Vanaf 2023 zien we landelijk, en ook in onze gemeente,  een enorme stijging van de kosten van jeugdzorg. In de Hervormingsagenda jeugd is de afspraak gemaakt dat een deskundigencommissie een zwaarwegend advies geeft over hoe om te gaan met een kostenontwikkeling die afwijkt van het overeengekomen meerjarig financieel kader. De voorstellen voor mogelijke (toekomstige) bijsturing worden uiterlijk in het voorjaar 2025 verwacht.

Repressief toezicht
Met deze begroting vallen we onder het gewenste repressieve toezichtregime van toezichthouder provincie Fryslân. Bovendien voldoen we aan de voorwaarden van onze eigen financiële verordening.

College van burgemeester en wethouders

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2024 13:16:49 met de export van 11/25/2024 13:07:00