Korte omschrijving
Sociale duurzaamheid gaat over gedrag, rechtvaardigheid, sociale cohesie en participatie. Over hoe we de gewenste en noodzakelijke verandering realiseren om te komen tot een duurzame samenleving en waar tegelijkertijd een sociale basis voor iedereen bestaat.
De prioriteit bij sociale duurzaamheid ligt momenteel nog vooral bij het thema betaalbare en inclusieve energietransitie, met het tegengaan van energiearmoede als belangrijkste onderwerp voor de komende jaren. Daarnaast DFM actief in op duurzame en gezonde voeding en het versterken van duurzaamheidsinitiatieven vanuit de mienskip.
Context en achtergrond
De afgelopen jaren is energiearmoede een begrip geworden waar we tien jaar geleden nog nooit van gehoord hadden. Ook vraagt de Omgevingswet om veel intensievere participatie. Onze leefomgeving
staat onder druk door o.a. toenemende immigratie, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies (mislukte oogsten), overspannen energiemarkt, eenzaamheid, toename van eenpersoonshuishoudens die woonruimte nodig hebben (woningmarktkrapte).
Om onze leefomgeving voor de lange termijn houdbaar en prettig te houden zetten we in op minimale voorwaarden voor een waardevol leven (ondergrens) en het behouden van een relatief stabiele planeet voor de mensheid om op te floreren (bovengrens). Het tegengaan van (energie)armoede, een gezonde leefstijl en sterke voorzieningen zijn daarbinnen belangrijke deelthema's.
Kaderstellende beleidsnota's
- Klimaatakkoord van Parijs 2015
- Nederlands klimaatakkoord 2019
- Klimaatwet 2016
- Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties 2015
- Warmtevisie 2022
- Uitvoeringsprogramma sociale duurzaamheid 2024
- Beleidsplan Armoede en Schulden 2020
Wat willen we bereiken?
- Sociale duurzaamheid verbeteren
Wat gaan we daarvoor doen?
Energiearmoede (thema 'betaalbare en inclusieve transities')
Hoofddoel: in 2030 heeft geen inwoner meer te maken met energiearmoede.
Trends en ontwikkelingen
Brede welvaart
De vergrote aandacht voor brede welvaart moet zorgen voor meer aandacht voor welzijn over de linie, dus breder dan alleen economische indicatoren. Dit geeft de gemeente meer sturingsmogelijkheden om verschillende aspecten van algemeen welzijn aan te pakken, zoals gezondheid, ervaren geluk, beleving van natuur, vrijwilligerswerk en vrije tijd.
Regiodeal
Het Rijk heeft besloten om de regio Zuidwest-Friesland een Regiodeal toe te kennen van €17,5 miljoen. De regio omvat de overheden: Gemeente De Fryske Marren, Gemeente Súdwest-Fryslân, Provinsje Fryslân en Wetterskip Fryslân. De Regiodeal is bedoeld om, in samenwerking met het Rijk, de brede welvaart in de regio te verbeteren. De brede welvaart gaat over de kwaliteit van leven, wonen en werken van de inwoners van de regio. De partners hebben deze uitdagingen verwoord in vier pijlers: voorzieningen, leefomgeving, economie en mienskip.