Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Context en achtergrond

Het totale areaal is als volgt samengesteld:

Omschrijving

Eenheden

Totaal openbaar groen

circa 8 miljoen m2

Landschappelijk groen (berm, bosplantsoen, riet)

circa 5,3 miljoen m2

Stedelijk groen (gazon, heesters, sier)

circa 2,7 miljoen m2

Bomen

53.282 stuks

Sportvelden

51 stuks

Begraafplaatsen

15 stuks

Kaderstellende beleidsnota's

  • Groenvisie 2023-2027

Op 21 juni 2023 is de groenvisie ‘Een (be)leefbare gemeente voor mens en dier’ door de gemeenteraad vastgesteld. Deze groenvisie is mede tot stand gekomen door de input van een groep enthousiaste inwoners die met ons hebben meegedacht. In de groenvisie is er aandacht voor de kwaliteit, veiligheid en biodiversiteit van groen. Er is meer menskracht en budget om het groen op het juiste onderhoudsniveau te brengen.  

  • Bermbeheersplan 2023-2027

De bermen in het buitengebied voeren we sinds 2018 uit conform het bermbeheersplan 2018-2027. Dit beleidsplan is gericht op vergroting van de biodiversiteit in de gemeente. De komende jaren zal vooral gelet worden op de beschermde soorten en worden ingezet op ecologisch bermbeheer. Dit doen we onder andere door de inzet van sinusbeheer. (grasmaaien)

  • Waardevolle en Monumentale bomenlijst

Het college heeft een lijst vastgesteld met waardevolle en monumentale bomen. Voor deze bomen is een kapvergunning nodig. Deze bomen worden 1x in de drie jaar geïnspecteerd en beoordeeld op de criteria voor waardevolle en monumentale bomen. Deze lijst wordt onderdeel van het bomenbeleidsplan.

Financiële structuur
Het dagelijks onderhoud van het openbaar groen dekken we uit de exploitatiebudgetten.

Wat willen we bereiken?

  • Het verduurzamen van onze groene afvalstromen.  We reduceren we het groenafval door onder andere hergebruik van stobben, laten liggen van bladafval en sinusmaaien. Bij de stobbenwallen hebben we informatieborden geplaatst waarom we dit doen en monitoren we de bijdrage aan de biodiversiteit.
  • Het landschap van De Fryske Marren versterken door het beheer op de landschapstypen per streek aan te passen. Hierbij wordt gekeken naar zowel de cultuurhistorie als het omliggende landschap. Het eigen karakter per dorp of in de stad wordt versterkt, waardoor het beeld groener wordt. Voor de dorps- en stadsranden, het buitengebied en de bedrijventerreinen komt de nadruk te liggen op natuurlijke overgangen naar het omliggende landschap. Groene verbindingen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en het gebruik van het groen, ze zijn bepalend voor de identiteit.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Tijdens de groenrenovaties passen we gebiedseigen beplanting toe die hierdoor minder gevoelig is voor ziekten en plagen door een beter groeikracht.
  • We zorgen voor goede groeiplaatsomstandigheden met ruimte voor bomen en hun wortels  
  • We werken samen met de inwoners bij projecten van Operatie Steenbreek en verwijderen waar mogelijk gemeentelijke verharding. Als gemeente doen wij mee aan de landelijke actie van Steenbreek, het NK Tegelwippen.  Hiermee motiveren we inwoners om hun tegels in de tuin te vervangen voor groen. De tegels mogen gratis op de gemeentewerf worden ingeleverd.
  • In de Groenvisie is vastgesteld dat wij uitvoering willen geven aan de 3-30-300 regel. Dit betekent dat onze inwoners vanuit hun eigen woning 3 bomen zien, 30% van de straat bedekt is met schaduw en dat binnen 300 meter er een groene ruimte is om in te verblijven.  Bij renovatieplannen kijken we waar de mogelijkheid is om invulling te geven aan de regel, met de juiste standplaatsen en groeiruimte voor de bomen.  
  • Wij planten voor elke 10 gekapte bomen er 11 terug. We werken met boomsoorten die van nature voorkomen in het betreffende landschapstype. We zorgen voor variatie zodat de kans op verspreiding van ziekten en plagen kleiner wordt.
Deze pagina is gebouwd op 09/13/2024 08:48:58 met de export van 09/13/2024 08:36:08