Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Context en achtergrond

Het totale areaal openbare verlichting is als volgt samengesteld:

Omschrijving

Eenheden

lichtpunten

10.160

Aandeel LED

68%

Aandeel PLL

18%

Aandeel SON

6%

Aandeel PLC

6%

Aandeel TL

2%

Gemeente De Fryske Marren heeft een groot aantal lichtpunten in beheer. De gemeente heeft door het landelijke karakter een groot verschil tussen de kernen die verlicht zijn en het open gebied dat alleen op kruisingen en risicoplekken verlichting heeft. De gemeente behoort daarmee (bewust) tot de donkerste gemeenten in Nederland.

Kaderstellende beleidsnota's
In 2016 is Beleidsplan Openbare Verlichting 2016 - 2024 vastgesteld. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn duurzaamheid, veiligheid en beheerbaarheid. Het toepassen van LED verlichting past hier goed bij. Dit komt de duurzaamheid en de onderhoudskosten ten goede. De lopende afspraken met de coöperatie Openbare Verlichting en Energie Fryslân (OVEF) voldoen goed voor zowel de inkoop van energie voor de verlichting als het inkopen van diensten zoals oplossen van storingen en calamiteiten en het vervangen van verlichting.

Financiële structuur
Alle activiteiten ten aanzien van openbare verlichting dekken we uit de begroting. Daarnaast is er een jaarlijks krediet van € 185.000 beschikbaar voor de vervangingsinvesteringen van masten en armaturen. Daarbij is het uitgangspunt vervanging in LED en zo weinig mogelijk kapitaalsvernietiging.

Wat willen we bereiken?
Het beleid is gericht op de instandhouding van de openbare verlichting in De Fryske Marren. Hierbij kijken we ook naar het slim verduurzamen van het areaal.

Wat gaan we daarvoor doen?
Voor de uitvoering van het jaarplan 2024 zijn vooral oude armaturen met PLL (fluorescentie) lampen vervangen door LED varianten ook zijn er bijna duizend PLL lampen vervangen door een LED lamp waarbij het (nog in goede staat zijnde) armatuur behouden blijft. Dat levert per lichtpunt een energiebesparing van ongeveer 50% op.

Trends en ontwikkelingen
Vorig jaar werd duidelijk dat de PLL lamp in 2024 niet meer geproduceerd mag worden en door snel inkrimpende voorraden slechts beperkt verkrijgbaar zou zijn. Omdat het DFM areaal voor 33% uit dat type lamp bestond moest er snel een vervangingskeuze gemaakt worden, temeer omdat er vele lampen hun einde levensduur (maximaal aantal branduren) in 2024 zouden bereiken. Dit is opgelost door zowel oude armaturen met PLL als ook enkel de PLL lamp te vervangen door een led variant. Het aandeel PLL is daarmee met 15% gedaald. Tevens is gerealiseerd dat we collectief energie inkopen via de OVEF. Dit loopt voorspoedig en doordat de kWh prijs weer is gedaald zullen daar dit jaar geen financiële uitschieters zijn.

Deze pagina is gebouwd op 09/13/2024 08:48:58 met de export van 09/13/2024 08:36:08