Context en achtergrond
Het totale areaal is als volgt samengesteld:
Omschrijving | Eenheden |
---|---|
Lengte vrij verval riolering | 475 km |
Lengte persleidingen | 224 km |
Gemalen | 917 stuks |
Kaderstellende beleidsnota's
In oktober 2019 is het vGRP (2020-2024) voor gemeente De Fryske Marren door de raad vastgesteld. In het vGRP wordt naast de zorgplicht voor de afvoer van afvalwater tevens de zorgplicht voor de afvoer van hemelwater en grondwater meegenomen. Het vGRP verloopt eind 2024. Met de ingang van de Omgevingswet is de verplichting om een vGRP op te stellen komen te vervallen. In plaats daarvan wordt een Water en Rioleringsprogramma opgesteld (Wrp). Eind 2024 is gepland het Wrp vast te stellen.
Financiële structuur
Vanuit een apart vast te stellen heffingsplan wordt de dekking aangegeven voor de komende jaren. Een mogelijke onttrekking vanuit de voorziening vindt plaats conform de vooraf opgestelde en door het college geaccordeerde jaarplannen. Het resultaat op de begroting wordt ten laste of ten gunste van de voorziening gebracht. De stand van de voorziening was op 31 december 2023 € 3.079.000.
Wat willen we bereiken?
Een goed werkend rioolsysteem met een beperkt risico op wateroverlast dat geleidelijk wordt omgebouwd tot een meer duurzaam rioolsysteem. Verder is er een ambitieus vGRP vastgesteld waarbij drie belangrijke speerpunten zijn benoemd. Het zijn de volgende speerpunten:
- Werken aan klimaatadaptatie
- Invulling geven aan het thema duurzaamheid
- Bijdragen aan een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving
Wat gaan we daarvoor doen?
- We dragen (binnen de reikwijdte van de wettelijke zorgplichten) bij aan ontwikkelingen, die meerwaarde hebben voor onze leefomgeving. Daarbij stellen we ons omgevingsgericht op en kijken nadrukkelijk ook naar mogelijke bijdragen aan of effecten op o.a. gezondheid en omgevingskwaliteit.
- Voor een goede kwaliteit van ons water blijven we handelen in lijn met de Kaderrichtlijn Water (KRW) en Grondwaterrichtlijn (GWR). Daarbij hebben we oog voor de ecologie, de morfologie (beperken piekafvoeren), de stoffen in het water én het vermijden van (nieuwe) gezondheidsrisico’s.
- We kijken zowel binnen als buiten de gemeentegrens of en hoe we ontwikkelingen die gaande zijn, slim kunnen combineren. We wentelen waterproblemen niet af, tenzij dit op regionaal niveau doelmatiger is. In ons eigen handelen kijken we bewust naar hoe klimaatproef en energie-efficiënt wij dit doen en leggen hierbij de nadruk op het bevorderen van duurzame initiatieven.
Trends en ontwikkelingen
Een belangrijke trend is dat er een toename is van heftige regenbuien en extreme droogte (klimaatverandering). In het nieuw op te stellen Wrp wordt daarop ingespeeld.
We zijn per 1 januari 2020 lid van de stichting Operatie Steenbreek. Met behulp van deze stichting willen we een verdere vergroening van de stedelijke omgeving realiseren. Bij meer vergroening wordt regenwater beter gebufferd.